rakytník rašetlákový

 

Už jste slyšely o té zázračné rostlině jménem rakytník? Nebo jste ji už dokonce vyzkoušeli? Pokud stále váháte, tak po přečtení tohoto článku bude rakytník součástí vaší kuchyně či lékárničky.

Rakytník

 

Rakytník řešetlákový je jednou z nejstarších léčivých bylin používanou starodávnými národy při léčbě různých nemocí. Jedná se o trnitý keřík nebo menší strom se zeleno-stříbrnými listy a oranžovými bobulemi. Původně se vyskytoval hlavně v Číně, Mongolsku, Nepálu, Indii a na Sibiři. V současné době je rozšířen po cele Evropě. V ČR ho můžete nejčastěji potkat u silnice, kde slouží ke zpevnění půdy.

Zázračné bobule

 

Plody rakytníku obsahují velké množství vitamínů C, A, D, K, B, P. Mají 10 krát více vitamínu C než pomeranče. Vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitamínu C pokryje jedna bobulka rakytníku. Dále obsahují hořčík, železo, síru, pektiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny. Tyto cenné látky se vyskytují i v ostatních částech rostliny,ale v nižších koncentracích

K čemu je rakytník dobrý?

Rakytník významně podporuje imunitní systém a zvýšuje odolnost proti infekcím.Současně příznivě působí na dýchací systém, pomáhá při plícních onemocněních,rozpouští hleny usnadnˇuje odkašlavání

  • Dále má velice dobré účinky na trávicí systém, podporuje totiž tvorbu žluči a trávicích enzymů a uplatňuje se při léčbě žaludečních vředů.
  • V neposlední řadě je nutno zmínit jeho detoxikační aktivitu, jelikož regeneruje a podporuje funkci jater, které jsou hlavním čistícím orgánem.
  • Rakytník stimuluje zvýšení krevní cirkulace, snižuje koagulaci krve, brání krevnímu městnání a zvyšuje pružnost cévních stěn.
  • Používá se také při kloubních potížích, zejména léčí revma a dnu.
  • Svými antioxidačními účinky blokuje tvorbu volných kyslíkatých radikálů v těle, které způsobují poškození živé buňky, spolupodílí se na likvidaci následků civilizačního stresuJak si dopřát rakytník

    Plody rakytníku si můžeme zpracovat sami doma nebo si je zakoupit v lékárnách či zdravých výživách. Plody rakytníku dozrávají od srpna do října, ale snadno se sklízí až v zimních měsících, kdy bobule sundáme bez rozmačkání. Vhodné je zralé plody zamrazit, tím uchováme nejvíce vitamínů a všech látek. Tepelné zpracování je také vhodné, ale zde musíme počítat se ztrátou blahodárných látek. Za vyzkoušení určitě stojí:

    • rakytníkový likér, sirupy
    • džem
    • sirup
    • čaj
    • bonbony, želé, lízátka
    • popř. rakytníkové tabletky či pivo nebo víno

    Nejenom vnitřní využití

    Kosmetika

    Rakytníkový olej se přidává do mnoha kosmetických pečujících výrobků, jenž jsou určeny k regeneraci pleti a ochrannému efektu, jelikož urychluje granulaci a epitelizaci poškozených tkání, urychluje zhojení poškozené tkáně po laserovém zásahu, je velmi vhodný při hojení popálenin, ale i jiných zranění, zabraňuje tvorbě velkých jizev a zmírňuje bolesti při hojení. Rakytník také zabraňuje vypadávání vlasů a podporuje jejich růst, má léčebný vliv na ekzémy, akné, suchou pokožku, podporuje proces látkové výměny v pokožce, zlepšuje stav kloubů při revmatismu.