potraviny k omladnutí
10 potravin, díky kterým omládnete
10 potravin pro omlazení
1. Zázvor – obsahuje velké množství éterických olejů, hořčin a látku, která se svými účinky podobá aspirinu. Ředí krev, posiluje žaludek, má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
2. Kurkuma – nejen skvělé koření, které znáte ze směsi kari, ale také metoda, jak čistit krev. Působí protizánětlivě, pomáhá se zažívacími obtížemi a při jaterních onemocněních. Snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi.
3. Česnek – jistě víte o jeho antibakteriální schopnosti, ale snižuje i cholesterol a krevní tlak. Pomáhá z těla vyloučit těžké kovy, posílí imunitu a podle vyznavačů alternativních metod léčby má i schopnost blokovat růst nádorů.
4. Bílá a černá ředkev – velmi účinně odhleňuje a detoxikuje. Podporuje činnost žlučníku, zažívání a látkovou výměnu. Obsahuje vitamin C, minerály a enzymy. Přidejte ji proto syrovou například do salátu, který i ochutí.
5. Avokádo – měli byste mu přijít na chuť, protože jím můžete mnohdy nahradit máslo – například v pomazánkách. Je bohaté na nenasycené mastné kyseliny, draslík, vápník, železo a obsahuje i silný antioxidant – vitamin E.
6. Rukola – listová zelenina s výraznou hořkou chutí velmi příznivě působí na zažívání. Obsahuje velké množství vitaminu C, vápník, draslík, zinek, jód a betakaroten, který je ve spojení s vitaminem C velmi silným antioxidantem.
7. Hlíva ústřičná – významně posiluje imunitu a je velmi vhodná i pro diabetiky. Je bohatá na esenciální aminokyseliny. Pomůže s prevencí proti arterioskleróze, srdečním a oběhovým obtížím, vysokému tlaku a dně. Detoxikuje.
8. Naklíčená semínka – můžete použít čočku, mungo, řeřichu, ředkvičku i brokolici. Obsahují hodně enzymů, esenciálních aminokyselin, ale také například až stonásobně vyšší množství vitaminu C než citrusové plody.
9. Brusinky, borůvky – jsou významným zdrojem vitaminu C, mají tedy silnou antioxidační schopnost. Obsahují flavonoidy, které mají velmi kladný vliv na celý organismus, zvláště ale na stav cév.
10. Kustovnice čínská – jde o červené bobulky, které můžete přidat do jogurtu nebo jen tak chroupat. Obsahují velké množství aminokyselin, podporuje krvetvorbu, posilují ledviny a játra, mají silný omlazující efekt. Regulují cukr v krvi, snižují krevní tlak.